Snij-anthurium onbelicht naar klimaat neutraal

Vanaf februari groeien vier rassen snij-anthurium (Eterno, Calisto, Moments en Midori) in de 2SaveEnergy kas. De kas heeft in de voorgaande vier jaren laten zien dat er prima (groente-) producties bij hele lage energiegebruiken te realiseren zijn. Het dubbele kasdek van glas en ETFE film, een dubbel gealuminiseerd doek en een energiedoek hebben de warmtevraag richting de 10 m3/m2 gebracht.

Voor deze teelt hebben we 3.5 m3/m2 gebruikt waarbij de etmaaltemperatuur nooit onder 20 oC is geweest. Als we naar de toekomst kijken kunnen we die 10-12 m3/m2 niet meer met gas invullen. Maar mogelijk wel met de actieve ontvochtigingsinstallatie door deze te gebruiken voor het oogsten van warmte in de zomer. De term koelen vermijden we hier omdat de koelcapaciteit met 50 a 60 W/m2 veel te klein is om van echte koeling te spreken.
Iedere 20 uur dat we “koelen”, oogsten we ca. één kWh/m2 warmte die we in een aquifer op kunnen slaan om in de winter te gebruiken voor de verwarming van de kas. Met deze capaciteit moeten we zo’n 2000 uur warmte oogsten om aan de verwachte warmtevraag in de winter te voldoen. Zondag 2 juni hadden we voor het eerst extreem warm weer maar in de kas was het een mooi klimaat. De verneveling en het beetje koeling hebben de maximum temperatuur op 28 oC gehouden, dat was prima. Op deze dag hebben we met de verneveling toch ruim 1.5 l/m2 water ingebracht.

De etmalen komen wel wat hoger uit dan in de praktijk, evenals de lichtsommen, soms tot 13 a 14 mol/m2 maar het gewas kan het duidelijk hebben: er staat een hard gewas, goed van kleur. De productie begint op gang te komen (vorige week 1.4 bloemen/m2 en deze week 1.8 bloemen/m2geoogst) en ook bloemmaat en lengte ontwikkelen zich goed. Al met al hebben we een goede start gemaakt, de systemen draaien en we zijn benieuwd hoe het gewas zich verder ontwikkelt.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door Kas als Energiebron. Lees meer over dit onderzoek via onderstaande link.

Bron: Kas als Energiebron