Goede tomatenoogst in energiezuinige kas

De teelt van tomaten in de energiezuinige kas, gebouwd volgens het 2SaveEnergy-concept kon zich goed meten met de praktijk. De opbrengst was ruim 65 kg/m2 in de 2SaveEnergy, terwijl het energieverbruik voor warmte met 12 m3/m2 ruim de helft lager lag dan op praktijkniveau.

Om energie te besparen in de glastuinbouw, realiseerde een consortium van toeleveranciers en Wageningen University & Research enkele jaren geleden een betaalbare hoogisolerende kas, de 2SaveEnergy-kas. Die kas is voorzien van een laag helder glas met een dubbelzijdige antireflectiecoating en een onderlaag van hoogwaardige diffuse F-clean film. Het effect is een goede isolatie, bijna net zo goed als dubbel glas, maar veel lichter. Door de kas in te richten volgens de principes van ‘Het Nieuwe Telen’ (HNT) kun je veel energie besparen.

Praktijksituatie

Uit eerdere proeven met tomaat en komkommer blijkt dat je in de 2SaveEnergy-kas redelijke opbrengsten kunt halen. In 2017 wilden onderzoekers nagaan of je die resultaten ook in een praktijksituatie kunt realiseren. Vakblad Onder Glas meldt in een artikel dat de 2SaveEnergy kas de besparingsbelofte waarmaakt.

Zuinig stoken

In de kas werd zuiniger gestookt. De energie-input voor ketel en warmtepomp kwam samen uit op zo’n 12 m3/m2 aan aardgasequivalenten voor deze teelt. Daarnaast hebben onderzoekers wat minder CO₂ gedoseerd. Achterliggende gedachte is dat in een glastuinbouw zonder fossiele brandstoffen, de beschikbaarheid van CO₂ wat minder vanzelfsprekend is. De doseercapaciteit van CO₂ was ingesteld op maximaal 175 kg/uur/ha, niet heel laag, maar wel veel lager dan in praktijksituaties.

Opbrengst

De teelt liep van begin januari tot begin december. De opbrengst van 65,4 kg/m2 was vergelijkbaar met de opbrengst op praktijkbedrijven. Het vakblad concludeert dat opnieuw is aangetoond dat de 2SaveEnergy-kas in combinatie met HNT én de beschikbaarheid van een alternatieve CO₂-bron aanzienlijke besparingen mogelijk maakt op het energieverbruik.

Bron: Groenkennisnet