Het gasverbruik van de snijanthuriumteelt in de 2SaveEnergy kas bij Wageningen University & Research in Bleiswijk is in de eerste vier maanden 3,5 m3 per m2 geweest, meldt onderzoekster Nieves Garcia. De etmaaltemperatuur is daarbij nooit onder 20oC geweest. Zij verwacht dat de warmtevraag in deze hoog geïsoleerde kas 10 m3 per m2 op jaarbasis zal zijn.
“In de toekomst zullen we de warmtevraag niet meer kunnen invullen met fossiele energie. Daarom onderzoeken we de kansen voor een klimaatneutrale teelt. Dit doen we met actieve ontvochtiging in de zomer om warmte te oogsten. Iedere twintig uur oogsten we circa 1 kWh/m warmte die we kunnen opslaan in een aquifer, die we in de winter weer kunnen gebruiken. Met deze capaciteit moeten we 2.000 uur oogsten om aan de verwachte warmtevraag in de winter te voldoen’, legt zij uit. “Op zondag 2 juni hadden we voor het eerst extreem warm weer, maar in de kas was het klimaat goed.” Met behulp van verneveling en een beetje koeling is de maximum temperatuur op 28oC gebleven. Voor verneveling was die dag ruim 1,5 liter water per m2 nodig.
Goede start
De etmaaltemperatuur valt iets hoger uit dan in de praktijk, evenals lichtsommen van soms 13 tot 14 mol per m2. Garcia: “Het gewas kan het goed hebben. Er staat een gewas dat ‘hard’ is en goed van kleur. Al met al hebben we een goede start gemaakt. “In februari zijn vier verschillende anthuriumrassen geplant: Eterno, Calisto, Moments en Midori. De productie is inmiddels op gang gekomen. Bloemmaat en steellengte ontwikkelen zich goed.
Hoge isolatiewaarde
De 2SaveEnergy kas heeft een dubbel kasdek van diffuus glas met een hoogtransparante film (ETFE), aangevuld met een dubbel gealuminiseerd scherm en een energiescherm. Daardoor heeft dit kasconcept een hoge isolatiewaarde en beperkte warmtevraag. Deze eigenschappen maken de kas ideaal voor de teelt van snij-anthurium, waarbij het gasverbruik in de praktijk op ongeveer 20 m3 per m2 ligt. Ongeveer 20% van de energie-input gaat naar ontvochtiging (via een warmtepompsysteem). Met behulp van Het Nieuwe Telen, waarbij warmte wordt geoogst en de CO2 doseerstrategie terughoudend is, moet het mogelijk zijn om een zo goed als klimaatneutrale onbelichte teelt van snijanthuriums op te zetten.
Paprika
Onderzoeker Frank Kempkes liet dit voorjaar nog weten dat de input van energie vorig jaar in de paprikateelt op 9 m3 per m2 is uitgekomen. Daarmee is deze teelt energetisch zeer goed geslaagd. De productie was goed, de productkwaliteit iets minder door misvormde vruchten. De oorzaak van de verminderde kwaliteit is niet geheel bekend, maar zou te maken kunnen hebben met de doorlopende nokluchting die geen optimale ventilatie geeft.
Bron: HortiNext
Tekst: Pieternel van Velden.