‘Hoe lek is de kas?’

In het Innovatie en Demo Centrum (IDC energie) is in oktober de 2SaveEnergy-kas in gebruik genomen. In deze kas, die bestaat uit een combinatie van glas en een ETFE film om op die manier een isolerende spouw in het kasdek te creëren, zijn we momenteel met de teeltwisseling bezig.
Onderzoeker Frank Kempkes vertelt over zijn ervaringen met kas.

Frank_kempkes_01

“Nu we tussen twee teelten zitten, is het de kans om experimenten te doen die je tijdens de teelt niet kunt doen. Omdat we in het IDC-energie slechts kleine kassen hebben van 450 á 500 m2 heeft de gevel van deze kassen een grote invloed. Daarom zijn de gevels ook voorzien van een compleet apart regelbaar gevelnet. Een ander punt van discussie is ‘hoe lek is de kas’. Dat heeft immers weer invloed op de CO2-concentratie, vochthuishouding en het warmteverlies van de kas. Dit is het moment om hier gevoel voor te krijgen en er waarden aan te koppelen.

Het lekverlies van de kas hebben we bepaald door de CO2-concentratie tot zo’n 2000 ppm op te laten lopen, de CO2 dosering te stoppen en door de lek naar buiten zal de CO2 concentratie af gaan nemen. Deze afnamesnelheid is de maat voor het lekverlies van de kas. Het blijkt dat de 2SaveEnergy kas een potdicht bouwwerk is. De kas is dus netjes gebouwd. Het warmteverlies van deze kas is zoals verwacht iets groter dan de vergelijkingskas maar die bestaat dan ook uit isolatieglas dus ook hier zijn we tevreden over.

Het wil nog niet echt winteren en de winter die we tot noch toe hebben gehad viel in het weekend na de kerst. We hadden sneeuw, wat het moment was om te testen of het bedachte ontdooi/sneeuwsmeltsysteem van het dubbele kasdek goed functioneert. Op het moment dat het sneeuwt, wordt de spouwventilatie aangezet en de raamstand gaat naar 1%. Door een slimme plaatsing van de afdichtrubbers wordt de spouw wel geopend, maar blijft de door de spouw geblazen lucht in de kas. Pas bij het verder openen van het raam kan kaslucht ook daadwerkelijk naar buiten stromen. De spouwventilatie zuigt kaslucht van onder het scherm aan en via de goot en de condensgaten in de goot wordt deze lucht de spouw ingeblazen. De verwarmingscapaciteit die hiermee bereikt wordt is klein maar dat hoeft geen probleem te zijn.

De sneeuw die viel was een mengsel van sneeuw en regen terwijl de luchttemperatuur net boven het vriespunt was. Niet de mooiste omstandigheden om te testen maar wat we gezien hebben is dat er in ieder geval geen grote ophoping van sneeuw in de goot plaatsvond. Hopelijk hebben we later in het seizoen wel een periode van constante vorst met sneeuw zodat we een nieuwe test kunnen doen.”

Dit project is een initiatief van AGC, Boal Systemen, VDH Foliekassen, Van der Valk Systemen, in samenwerking met Wageningen UR Glastuinbouw. Het is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Bron: Kas als Energiebron